Informatie over Suriname

Informatie over Suriname

Suriname heeft een oppervlakte van 164. 000 km². Belangrijke rivieren in Suriname zijn de Marowijne (grensrivier met Frans-Guyana), de Suriname, de Commewijne, de Coppename, de Tapanahoni (zijrivier van de Marowijne), de Saramacca en de Corantijn, waarvan de linkeroever (10 km landinwaarts) de grens met Guyana vormt. De meeste rivieren, behalve de Commewijne, lopen van het zuiden naar het noorden.

In Suriname zijn verschillende landschappen te onderscheiden. De noordelijke strook van 30 tot 100 km breed is voornamelijk moerasgebied (zwamp) met oost west lopende schelpen ritsen. Dit deel behoort tot de kustvlakte van de Guyana’s en strekt zich uit van de monding van de Amazone tot voorbij de delta van de Orinoco. Door de afzetting van enorme hoeveelheden sediment afkomstig van de Amazone is deze kust de snelst groeiende kustlijn ter wereld.

Het middengedeelte van Suriname bestaat uit een laag, glooiend bosland.
In de zuidelijke helft van het land liggen meerdere bergketens, die allemaal tot het Hoogland van Guyana behoren en onderdeel zijn van de Roraima-formatie. Dit zijn onder andere het Oranjegebergte, Van Asch van Wijckgebergte, Wilhelminagebergte, Eilerts de Haangebergte, Grensgebergte en het Toemoek-Hoemakgebergte. De hoogste top is de Julianatop (1280 meter).

Landkaart van Suriname
Landkaart van Suriname
Landkaart van Suriname
LandkaartSuriname2
Landkaart Suriname
Klimaat van Suriname

Suriname ligt in de tropen. De temperatuur is hier gemiddeld tussen de 23 graden en de 32 graden. De koelste tijd van de dag is zes uur ’s morgens ( 23 graden celsius ) en de warmste tijd is tussen 12.00 uur en 14.00 uur ( 32 graden Celsius ). Daarna koelt het weer geleidelijk af. Zes uur ’s avonds is het ongeveer 26 graden.

September is het in Suriname gemiddeld 2 graden warmer dan de rest van het jaar en het koelst is het in de maanden van februari tot en met April. De noord oost passaat wind zorgt dan voor afkoeling in het kustgebied ( Paramaribo, Nw Nickerie enz. ) De temperatuur ligt dan tussen de 21 graden en de 29 graden.

Door de hoge gemiddelde luchtvochtigheid, ( overdag 80% en ’s nachts 95% ) en de wind die voor veel afkoeling zorgt, voelt het minder warm aan, dan bijvoorbeeld in Nederland bij een zelfde temperatuur.

In het binnenland van Suriname ligt de minimum temperatuur lager. Aan de zuidgrens met Brazilië is de temperatuur om zes uur ’s Ochtens ongeveer 11 graden.

Seizoenen
Kleine regentijd van begin December tot begin Februari.
Kleine droge tijd begin Februari tot eind April.
Grote regentijd eind April tot half Augustus.
Grote droge tijd half Augustus tot begin December.

Vochtigheid
De gemiddelde luchtvochtigheid is 80 %, ’s nacht zelfs rond de 95 %. Zo kan het gebeuren dat als u uw kleding of schoenen ’s nachts buiten laat , deze de volgende morgen kletsnat zijn van de dauw. Gaat u voor langere tijd naar het binnenland dan kunt u de droge kleding en schoenen het best inpakken in gesloten ( vanwege ongedierte ) plastic zakken.

Regen
In Suriname kan het stortregenen. Werkelijk met bakken tegelijk. Daar helpt een regenjas en paraplu maar weinig tegen. ( een regenpak, bestaande uit jas en regenbroek is weinig praktisch, omdat u vanwege de warmte dan weer snel nat bent van het zweet )

Een voordeel is dat je de regen vaak “hoort of ziet” aankomen en dat het bijna altijd maar van korte duur is. Als je wordt overvallen door de regen, zoek dan net als ieder ander, snel een schuilplaats, want binnen enkele seconden ben je doorweekt.

De neerslag is gemiddeld 2200 mm per jaar.

Vochtigheid
De gemiddelde luchtvochtigheid is 80 %, ’s nacht zelfs rond de 95 %. Zo kan het gebeuren dat als u uw kleding of schoenen ’s nachts buiten laat , deze de volgende morgen kletsnat zijn van de dauw. Gaat u voor langere tijd naar het binnenland dan kunt u de droge kleding en schoenen het best inpakken in gesloten ( vanwege ongedierte ) plastic zakken.

Toerisme in Suriname

Toerisme in Suriname is volop in ontwikkeling. Er zijn nu speciale opleidingen op het gebied van toerisme.
Suriname wordt ook steeds bewuster van onze eigen verantwoording van het behoud en onderhoud van eigen natuurschoon. Het ongerepte regenwoud van Suriname dat grote onafgebroken delen van het landoppervlak beslaat is nog vrijwel onbewoond. Er komen in Suriname nog bomen, dieren en plantensoorten voor, die nog niet ontdekt zijn.

80% van Suriname is bos

Suriname kent een grote verscheidenheid aan flora. Het overgrote deel van Suriname, zo’n 80%, is met bos bedekt. Dit bos maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud, waarvan het grootste deel op Braziliaans grondgebied ligt. Het Surinaamse binnenland is daarom een geliefd studieoord voor biologen uit de gehele wereld.

Een groot aantal soorten vogels, reptielen en zoogdieren bewoont deze bossen en de kuststrook. Een voorbeeld zijn de schildpadden op het strand bij Galibi. Verder komen in Suriname onder andere voor de bedreigde en beschermde diersoorten voor, zoals jaguar, de luiaard, de reuzen miereneter, de kaaiman (onder andere in Bigi Pan en Nickerie), het doodskopaapje, de brulaap, de tapir (onder andere bij Kabalebo) en de rode ibis (vooral in Bigi Pan en Nickerie). Dit dier komt meer en meer voor in bebouwde omgeving, verdreven uit zijn eigen habitat door menselijke activiteiten. Het doden van de jaguar is strafbaar. In 2005 werd Suriname nog even wereldnieuws, toen in Oost-Suriname ongeveer 25 nieuwe diersoorten werden ontdekt (Nassau- en Lelygebergte).
Suriname heeft een lange historie op het gebied van natuurbescherming en ook op dit moment zijn er verschillende organisaties actief, zoals Stinasu, ’s Lands Bosbeheer en wwf-guiana’s. Suriname telt 11 beschermde natuurreservaten, 1 natuurpark en 4 bijzondere beheersgebieden.